"Cada Barri" d'Estenent el Desastre

Veure la localització de l'escultura a Google Maps

Escultura situada a l'encreuament dels barris de Congrés, Sant Roc, Llefià i la Salut de Badalona, aixecada en motiu del projecte Primeres Pedres en el marc de la capitalitat de la Cultura Catalana Badalona 2010.

L'escultura, dissenyada per Pol Acózar i Isard Miralles del col·lectiu Estenent el Desastre, està composada per quatre murs de totxo colocats formant un cub de manera regular, que simbolitzen les quatre parets elementals d'una barraca o d'una casa. Cadascuna de les parets exhibeix el nom de cada un dels barris amb una il·lustració dels perfils d'un home i una dona treballant. El conjunt no està tancat, de manera que pot entrar-se a l'interior dels murs des de qualsevol de les quatre cantonades.

"L'obra que proposem és un homenatge a la construcció de totxo, com a símbol i memòria de l'esforç comú dels i les habitants d'aquests barris. Fem referència, d'una banda, al totxo que fabricaven les antigues bòbiles que originalment tenien en aquesta zona la seva ubicació. Fem referència, també, al totxo com a matèria prima de construcció de les primeres barraques. El totxo és també metàfora de la primera pedra, dels fonaments de la civilització. A l'interior, un cub de ciment, tancat a l'interior del gran cub que conformen les quatre parets, simbolitzarà la pedra fundacional. Sobre les 5 cares visibles del cub menor hi haurà en els 5 idiomes més populars del barri, la inscripció: "vam venir del sud i sobre aquesta pedra vam fundar aquesta ciutat". Els murs externs de la construcció exhibiran els noms dels 4 barris amb siluetes d’un home i una dona treballant. Les siluetes humanes i les lletres es portaran a terme com a reserves de la capa de ciment blanc que recobrirà la part exterior dels murs. D’aquesta manera es ressalta la idea d’homenatge a la gent anònima que va construir aquests barris, desproveïnt d’identitat les figures humanes per a proveïr-les precisament d’humanitat en identificar-les com a “qualsevol”."

L'escultura s'ubica a la rotonda l'encreuament de la Juan Valera, la Carretera Antiga de València, l'Avinguda del Congrés Eucarístic i l'Avinguda d’Alfons XIII. Aquest punt marca el punt d'unió dels barris de La Salut, Llefià, Sant Roc i el Congrés, de manera que l'escultura té també una funció indicadora dels barris en un encreuament de camins.

La construcció de l’obra es va portar a terme a terme mitjançant un procés participatiu en el que s’ha cercat la complicitat de les Associacions de Veïnes i Veïns dels barris implicats, fonamentalment, les AAVV de Juan Valera, Sant Antoni de Llefià i Sant Mori de Llefià, les més properes a l’emplaçament de l’obra. També es va cercar el recolzament d’altres entitats culturals de Badalona Sud, com Llefianet.

Aquí podeu veure el vídeo del projecte inicial d'Estenent el Desastre:

Publica un comentari a l'entrada